Υπερθυρεοειδισμός στη γάτα

yperthyreoeidismos gata

Η ευζωία των μικρών μας φίλων είναι προτεραιότητα όλων των κηδεμόνων. Ο υπερθυρεοειδισμός είναι μια πάθηση η οποία εάν διαγνωστεί εγκαίρως μπορεί να αντιμετωπιστεί πλήρως. Πώς αναγνωρίζουμε τα σημάδια της και ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσουμε μετά τη διάγνωσή της;

Ο υπερθυρεοειδισμός εμφανίζεται συχνότερα σε γατούλες μεσήλικες ή υπερήλικες. Ωστόσο, η έγκαιρη αντιμετώπισή του κρίνεται απαραίτητη ανεξαρτήτως της ηλικίας του ζώου μας. Σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα ενδέχεται να προκαλέσει καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια.

Ο θυροειδής αδένας βρίσκεται κοντά στην τραχεία, ενώ είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία της θυροξίνης και της τριϊωδοθυρονίνης, οι οποίες και ελέγχουν τον μεταβολισμό. Όταν αυτές οι ορμόνες υπερλειτουργούν, προκαλώντας μεταβολικές διαταραχές, το ζωάκι μας είναι αντιμέτωπο με υπερθυρεοειδισμό.

Ποια είναι λοιπόν τα πρώτα συμπτώματα που θα πρέπει να μας προβληματίσουν;

Απώλεια βάρους

Η γρήγορη απώλεια βάρους χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί κάποια αλλαγή στην καθημερινότητα του ζώου (περισσότερη άσκηση, μικρότερες μερίδες) απαιτεί μια επίσκεψη στον κτηνίατρο.

Αυξημένη όρεξη ή δίψα

Εάν η γατούλα μας δείχνει να πεινάει περισσότερο από το συνηθισμένο τότε πιθανότατα αντιμετωπίζει κάποια ορμονική διαταραχή. Το ίδιο ισχύει και εάν καταναλώνει σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες νερού συγκριτικά με παλιότερα.

Διόγκωση του θυροειδούς

Εάν ο θυροειδής αδένας της γατούλας μας είναι πρησμένος, είναι σημαντικό να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια. Γι’ αυτό πραγματοποιούμε τακτική ψηλάφηση, ώστε να εντοπίσουμε εγκαίρως πιθανές αποκλίσεις.

Ταχυκαρδία ή Δύσπνοια

Οποιοδήποτε δείγμα αλλαγής στην αναπνοή και στους παλμούς του ζώου μας αποτελεί λόγο διεξαγωγής εξετάσεων. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση που παρουσιάζει δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Γαστρεντερικά Προβλήματα

Διάρροια, συχνοί εμετοί και αυξημένος όγκος κοπράνων συχνά υποδηλώνουν κάποια διαταραχή του θυροειδούς, ειδικά εάν δεν συνοδεύονται από κάποια αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες του ζώου μας.

Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης του ζώου και το αίτιο της πάθησης, ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί με διαφορετικές μεθόδους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η θεραπεία περιλαμβάνει ειδική διατροφή, ενώ σε άλλες φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική αφαίρεση του αδένα. Η χημειοθεραπεία ή και η ακτινοθεραπεία αποτελούν επίσης συστηνόμενες μεθόδους θεραπείας σε περίπτωση που το αίτιο του υπερθυρεοειδισμού είναι νεοπλασματικό.

Το παν για την υγεία των μικρών μας φίλων είναι η έγκαιρη διάγνωση και δράση. Αυτή πραγματοποιείται με εξετάσεις αίματος και ψηλάφηση των αδένων του λαιμού. Ο κτηνίατρός μας στη συνέχεια, θα μας καθοδηγήσει για τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο πλάνο με όλα όσα θα χρειαστεί το ζωάκι μας.

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με την υγεία & τη φροντίδα του αγαπημένου σας φίλου!

Τηλέφωνο: 210 66 40 552 – 3 | Email: info@attikovet.gr

Archives
Μετάβαση στο περιεχόμενο