Γιατί θεωρείται αναγκαία η στείρωση για μια αδέσποτη γάτα;

nov blog website

Δεν υπάρχει γειτονιά στην Ελλάδα που να μην έχει έστω και μία αδέσποτη γάτα. Οι αδέσποτες γάτες δυστυχώς αποτελούν ένα όλο και εντονότερο φαινόμενο, με αυτά τα περιπλανώμενα μάλιστα γατάκια τις περισσότερες φορές να αντιμετωπίζουν μια δύσκολη ζωή στους δρόμους με το να αγωνίζονται να βρουν τροφή, καταφύγιο και ασφάλεια.

Πολλοί είναι οι άνθρωποι οι οποίοι προσπαθούν να φροντίσουν αυτές τις γάτες, παρέχοντας όσα περισσότερα μπορούν, από τροφή, μέχρι κάποιο μέρος για να κοιμούνται και να προστατεύονται. Βέβαια, δυστυχώς τις περισσότερες φορές παραβλέπουμε ίσως την πιο υπεύθυνη και σημαντική ενέργεια, τη στείρωση.

Το δίλημμα της αδέσποτης γάτας

Οι αδέσποτες γάτες περιφέρονται ελεύθερα και συχνά αναπαράγονται χωρίς καμία επίβλεψη, πράγμα που οδηγεί σε ταχεία αύξηση του πληθυσμού τους. Αυτή η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή έχει αρκετές αρνητικές συνέπειες τόσο για τις ίδιες τις γάτες, όσο και για τις κοινότητες που κατοικούν.

Αν και τα οφέλη της στείρωσης είναι πολλά, υπάρχει ένας γενικότερος διάλογος γύρω από το εάν θα πρέπει να στειρώνεται ο αδέσποτος πληθυσμός των γατών ή όχι. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως οι αδέσποτες γάτες βοηθούν στον έλεγχο του πληθυσμού

άλλων ζώων όπως είναι τα τρωκτικά, φίδια, έντομα κλπ. Παρ’ όλα αυτά, η στείρωση θεωρείται απαραίτητη για λόγους όπως:

  • Υπερπληθυσμός: Οι θηλυκές αδέσποτες γάτες που δεν έχουν στειρωθεί μπορεί να γεννήσουν πολλές φορές κάθε χρόνο, επιδεινώνοντας το πρόβλημα του πληθυσμού τους. Αυτός ο υπερπληθυσμός μπορεί να εξαντλήσει τους πόρους του περιβάλλοντος και να κάνει τα καταφύγια ζώων να είναι υπερπλήρη.
  • Εξάπλωση ασθενειών: Οι αδέσποτες γάτες συχνά ζουν σε ανθυγιεινές συνθήκες, καθιστώντας τες πιο ευάλωτες σε ασθένειες. Μπορούν εύκολα να μεταδώσουν ασθένειες όπως τον ιό λευχαιμίας FeLV και τον ιό ανοσοανεπάρκειας αιλουροειδών (FIV) σε άλλες γάτες, τόσο αδέσποτες όσο και υιοθετημένες, μέσω ζευγαρώματος ή τσακωμού.
  • Μειωμένη διάρκεια ζωής: Η ζωή στους δρόμους είναι σκληρή για τις αδέσποτες γάτες. Αντιμετωπίζουν κινδύνους όπως τα αυτοκίνητα, αρπακτικά και δύσκολες καιρικές συνθήκες. Η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή οδηγεί πολλά γατάκια να αντιμετωπίζουν ασθένειες, τραυματισμούς ή υποσιτισμό.

Τι είναι η στείρωση γάτας;

Η στείρωση έχει πολλά οφέλη για την υγεία των κατοικίδιών μας. Αρχικά μπορεί να μειώσει εντυπωσιακά την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου της μήτρας και των όρχεων, όπως και εξάλειψη του κινδύνου εμφάνισης παθήσεων των ωοθηκών. Επίσης, η στείρωση μειώνει δραματικά την πιθανότητα νεοπλασίας των μαστών και εκμηδενίζει την πιθανότητα υπερπλασίας του προστάτη.

Πότε μπορείτε να στειρώσετε μια γάτα;

Οι περισσότεροι κτηνίατροι υποστηρίζουν πως η καλύτερη ηλικία για να στειρωθεί ένα γατάκι είναι μεταξύ έξι και δώδεκα μηνών ανάλογα με τη συμβουλή του κτηνιάτρου των πρώτων τριών έως και έξι μηνών. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει πως μια γάτα δεν μπορεί να στειρωθεί οποιαδήποτε στιγμή της μετέπειτα ζωής της. Η στείρωση μιας γάτας, όταν είναι ακόμα σε μικρή ηλικία αυξάνει τα οφέλη της στείρωσης όσον αφορά την υγεία της, αλλά και την καλή συμπεριφορά της.

Οι μεγαλύτερες γάτες μπορεί να μην επωφεληθούν το ίδιο, ωστόσο εκτός από την εξάλειψη της ικανότητας αναπαραγωγής της γάτας, η στείρωση θα εξακολουθεί να μειώνει, για παράδειγμα, τη συχνότητα εμφάνισης όγκων.

Χρειάζεται φροντίδα μετά τη στείρωση;

Είναι λογικό για όποιον δεν έχει δικά του κατοικίδια, αλλά αποφασίζει να βοηθήσει, στειρώνοντας κάποιο αδέσποτο γατάκι της γειτονιάς του, να αγχωθεί σχετικά με την μετεγχειρητική του φροντίδα και την ευθύνη που συνοδεύει μια τέτοια επιλογή. Σίγουρα, όταν μιλάμε για επέμβαση δεν είναι κάτι απλό, όμως οι γάτες συνήθως αναρρώνουν από τη στείρωση χωρίς επιπλοκές.

Ιδανικά, η γάτα είναι καλό για μικρό διάστημα να μείνει σε εσωτερικό χώρο, σε ένα στεγνό και καθαρό περιβάλλον. Επίσης, η χρήση κολάρου ενδείκνυται, έτσι ώστε να μην μπορεί η γάτα να γλείφει το σημείο της επέμβασης. Οι θηλυκές γάτες συνέρχονται πλήρως σε 2 με 3 μέρες, ενώ οι αρσενικοί γάτοι συνέρχονται γρηγορότερα, αν και πρέπει να μείνουν μέσα 24 ώρες.

Τα οφέλη της στείρωσης

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, η στείρωση έχει πολλά θετικά για την κοινωνία, αλλά κυρίως για την υγεία και την ποιότητα ζωής των γατών. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων περιλαμβάνονται:

  • Έλεγχος πληθυσμού: Η στείρωση αποτρέπει τις πολλές και ανεξέλεγκτες γέννες, μειώνοντας την πίεση στις τοπικές κοινότητες και στα καταφύγια ζώων. Πρόκειται για μια προληπτική προσέγγιση για τη διαχείριση του πληθυσμού των αδέσποτων γατών.
  • Οφέλη για την υγεία: Η στείρωση μπορεί να βελτιώσει τη συνολική υγεία των αδέσποτων γατών. Η στείρωση, για παράδειγμα, μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμών από καυγάδες και εξαλείφει την επιθυμία για ζευγάρωμα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες συμπεριφορές. Για τις θηλυκές γάτες, η στείρωση εξαλείφει τον κίνδυνο λοιμώξεων της μήτρας και μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
  • Μειωμένη μετάδοση ασθενειών: Μειώνοντας το ζευγάρωμα και την επιθετικότητα, η στείρωση βοηθά στην πρόληψη της εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών όπως ο FIV και η λευχαιμία των αιλουροειδών.
  • Καλύτερη συμπεριφορά: Οι στειρωμένες γάτες τείνουν να είναι λιγότερο επιθετικές, καθιστώντας τες πιο πρόθυμες να συνυπάρξουν ειρηνικά σε κοινότητες με άλλες γάτες, ακόμη και με ανθρώπους.

Σημαντική Σημείωση

Εάν έχετε αρσενική γάτα είναι πολύ σημαντικό να τη στειρώσετε, καθώς όταν βρίσκονται σε περίοδο αναπαραγωγής έχουν την τάση να φεύγουν από το σπίτι με σκοπό την αναζήτηση θηλυκών. Δυστυχώς, η πλειονότητα των θηλυκών που μπορεί να βρουν, θα είναι κατά κύριο λόγο αδέσποτες γάτες. Επομένως, εάν δεν είναι εφικτό να στειρώσουμε τις αδέσποτες, τότε είναι επιτακτικό να στειρώσουμε τη δική μας γάτα, πόσο μάλλον εάν είναι αρσενική.

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με την υγεία & τη φροντίδα του αγαπημένου σας φίλου!

Τηλέφωνο: 210 66 40 552 – 3 | Email: info@attikovet.gr

Archives
Μετάβαση στο περιεχόμενο