Γιατί πρέπει να στειρώνουμε τα κατοικίδιά μας;

article post 5

Η στείρωση του κατοικίδιού σας μπορεί να βοηθήσει τόσο στην πρόληψη ασθενειών, όσο  και στην αποφυγή ορισμένων ανεπιθύμητων συμπεριφορών. Ποια είναι συγκεκριμένα τα οφέλη της στείρωσης και τι πρέπει να γνωρίζετε σχετικά;

«Να μη ζευγαρώσει έστω και μια φορά; Θα αλλάξει ο χαρακτήρας του! Είναι ενάντια στη φύση». Οι δικαιολογίες για να μην προχωρήσουμε με τη στείρωση του κατοικίδιού μας είναι πολλές. Καμία όμως δεν αποτελεί πραγματική αιτία.

Η στείρωση έχει μόνο οφέλη, τόσο για την υγεία του ζώου, όσο και για την κοινωνία μας. Ποια είναι αυτά; Για ποιους λόγους είναι προτιμότερο λοιπόν να στειρώνουμε τα ζώα συντροφιάς;

Τι είναι η στείρωση;

Με τον όρο στείρωση αναφερόμαστε στην τεχνητή διακοπή της αναπαραγωγικής ικανότητας ενός ζώου. Στα θηλυκά, αυτό γίνεται μέσω της χειρουργικής αφαίρεσης της μήτρας και των ωοθηκών, ενώ στα αρσενικά μέσω της αφαίρεσης των όρχεων.

Η στείρωση εφαρμόζεται τόσο στις γάτες, όσο και στους σκύλους και πραγματοποιείται με γενική αναισθησία. Πρόκειται για μία απολύτως ασφαλή χειρουργική διαδικασία. Μετά την επέμβαση το ζώο παρακολουθείται από την κτηνιατρική ομάδα, έτσι ώστε να αποφευχθούν τυχόν μετεγχειρητικές επιπλοκές, πράγμα βέβαια σπάνιο. Η ανάρρωση είναι σχετικά άμεση και χωρίς ιδιαίτερη ταλαιπωρία για το ζωάκι.

Πολλές φορές, ακούγεται η άποψη πως είναι προτιμότερο για την υγεία του κατοικίδιου να γίνει έστω μία γέννα πριν προχωρήσουμε με τη στείρωση. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Βέβαια, η σωστή ηλικία για να γίνει στείρωση παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς εάν προχωρήσουμε με την επέμβαση σχετικά νωρίς, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση ορθοπεδικών προβλημάτων και αύξηση της πιθανότητας ακράτειας.

Η κατάλληλη ηλικία εξαρτάται από το είδος, το φύλο, τη φυλή και το μέγεθος του ζώου. Γι’ αυτό και πρέπει πάντα να συμβουλευόμαστε τον κτηνίατρό μας. Κάτι ακόμα που θα πρέπει να προσέξουμε είναι η πιθανότητα αύξησης βάρους του ζώου μετά από τη στείρωση. Αυτό μπορεί βέβαια εύκολα να ελεγχθεί με την κατάλληλη διατροφή και τις συμβουλές του κτηνιάτρου.

Ποια είναι τα οφέλη της στείρωσης όσον αφορά την υγεία;

Η στείρωση έχει πολλά οφέλη για την υγεία των κατοικίδιών μας. Αρχικά μπορεί να μειώσει εντυπωσιακά την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου της μήτρας και των όρχεων, όπως και εξάλειψη του κινδύνου εμφάνισης παθήσεων των ωοθηκών. Επίσης, η στείρωση μειώνει δραματικά την πιθανότητα νεοπλασίας των μαστών και εκμηδενίζει την πιθανότητα υπερπλασίας του προστάτη.

Ποια είναι τα οφέλη της στείρωσης όσον αφορά την συμπεριφορά;

Η στείρωση μπορεί επίσης να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ανεπιθύμητων ή επιθετικών συμπεριφορών. Σε γενικές γραμμές, συμπεριφορές οι οποίες έχουν σχέση με την αναπαραγωγική ανάγκη του ζώου και μπορεί να ταλαιπωρούν τους κηδεμόνες τους εξαλείφονται. Μεταξύ αυτών είναι το κολπικό έκκριμα και οι αλλαγές στη συμπεριφορά στα θηλυκά και το «μαρκάρισμα» εντός του σπιτιού, η περιπλάνηση προς εύρεση θηλυκού και η επιθετικότητα στα αρσενικά.

Γιατί είναι σημαντικός ο έλεγχος του πληθυσμού;

Ένα ακόμα θετικό της στείρωσης είναι και η αποφυγή των γεννήσεων. Η Ελλάδα δυστυχώς αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα σε σχέση με τα αδέσποτα ζωάκια, ενώ πολλά είναι αυτά που βρίσκονται στα καταφύγια και περιμένουν να βρουν μια οικογένεια. Είναι καθήκον του κάθε κηδεμόνα σκύλου ή γάτας να φροντίσει, έτσι ώστε να μη βρεθούν στο δρόμο και άλλα ζωάκια. Με τη στείρωση του κατοικίδιού μας μπορούμε να συμβάλλουμε στη μείωση του υπερπληθυσμού και στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με την υγεία & τη φροντίδα του αγαπημένου σας φίλου!

Τηλέφωνο: 210 66 40 552 – 3 | Email: [email protected]

Archives
Μετάβαση στο περιεχόμενο