Στροφή και διάταση στομάχου

strofi diatasi stomaxou

Φανταστείτε να είχατε τη δυνατότητα να περιστρέψτε το στομάχι 180 μοίρες… Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο αυτό συμβαίνει στα σκυλιά και ονομάζεται στροφή στομάχου.

Το γνωρίζατε ότι το στομάχι ενός σκύλου μπορεί να περιστραφεί 180 μοίρες; Κι όμως είναι αλήθεια! Η νόσος ονομάζεται στροφή στομάχου και αποτελεί τη δεύτερη πιο συνήθη αιτία θανάτου στα σκυλιά. Ποια είναι τα αίτια και τα συμπτώματα; Ποια σκυλιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο και πώς αντιμετωπίζεται η πάθηση;

Τι είναι η στροφή στομάχου;

Η στροφή στομάχου ακολουθεί τη διάταση του στομάχου. Πρόκειται για μία πολύ σοβαρή πάθηση, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία για το ζώο στην περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Μπορεί να επηρεάσει τόσο το αναπνευστικό, όσο και το καρδιαγγειακό σύστημα του ζώου. Η συγκεκριμένη πάθηση εκδηλώνεται όταν το στομάχι ενός σκύλου γεμίζει με αέρια, τροφή ή υγρό και στη συνέχεια στρίβει.

Αυτή η παθολογική κατάσταση αποτελεί σίγουρα ένα επείγον περιστατικό. Μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς κάποια ιδιαίτερη προειδοποίηση και μπορεί επίσης να εξελιχθεί πολύ γρήγορα.

Ποια ζώα βρίσκονται σε κίνδυνο;

Μιας που η στροφή στομάχου μπορεί να συμβεί οποτεδήποτε και σε οποιονδήποτε σκύλο είναι αρκετά δύσκολο να προβλεφθεί. Παρ’ όλα αυτά, τα σκυλιά που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης της πάθησης είναι τα μεγαλόσωμα και γιγαντόσωμα σκυλιά, τα οποία μάλιστα έχουν και βαθύ θώρακα, τα ηλικιωμένα ζώα, όπως και τα λαίμαργα σκυλιά που καταναλώνουν το νερό και το φαγητό τους πάρα πολύ γρήγορα.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Είναι σημαντικό στην περίπτωση που το κατοικίδιό σας αντιμετωπίζει στροφή και διάταση στομάχου να δώσετε μεγάλη σημασία στην συμπεριφορά και στα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλώσει. Όσο πιο γρήγορα φέρετε το ζωάκι σας στην κλινική, τόσο το πιθανότερο είναι να αντιμετωπιστεί η κατάσταση χωρίς δυσάρεστες συνέπειες.

Μεταξύ των συμπτωμάτων περιλαμβάνονται:

  • Ρέψιμο και προσπάθεια εμετού χωρίς επιτυχία
  • Έντονη παραγωγή σάλιου
  • Ανησυχία και λαχάνιασμα, το ζώο δεν είναι ο εαυτός του
  • Η κοιλία έχει εικόνα «πρηξίματος»

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η στροφή στομάχου αποτελεί ένα επείγον περιστατικό, γι’ αυτό και η αντιμετώπισή του πρέπει να είναι άμεση. Από τη στιγμή που ο ασθενής θα βρεθεί στην κλινική, θα γίνει η εξέτασή του, κατά την οποία ο κτηνίατρος θα κάνει ψηλάφηση. Στη συνέχεια, θα πρέπει να γίνει ακτινογραφία, έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν όντως το ζώο πάσχει από στροφή στομάχου. Στην περίπτωση που διαγνωστεί με την συγκεκριμένη πάθηση θα ξεκινήσει άμεσα το πλάνο θεραπείας.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η στροφή στομάχου είναι αρκετά επικίνδυνη και ο κτηνίατρος θα κάνει άμεσα διάφορες ενέργειες. Μεταξύ αυτών είναι:

  • Αποσυμπίεση και εκκένωση του στομάχου
  • Σταδιακή χορήγηση υγρών
  • Χειρουργική επέμβαση με ράψιμο του στομάχου στη φυσιολογική του θέση στην κοιλιά για να μην επαναληφθεί.

Πώς μπορείτε να προστατεύσετε το κατοικίδιό σας;

Εξαιτίας της επικινδυνότητας της συγκεκριμένης πάθησης, είναι καλό όσοι έχουν κατοικίδια τα όποια είναι λαίμαργα ή αρκετά μεγαλόσωμα να προβούν σε ενέργειες που μπορούν  να προλάβουν την κατάσταση. Μπορείτε να προστατεύσετε το κατοικίδιό σας από τη στροφή στομάχου με το να δίνετε στο ζωάκι σας πολλά και μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αντί για ένα μεγάλο γεύμα και να προσπαθείτε το κατοικίδιό σας να αποφεύγει την κινητικότητα μετά το φαγητό.

Επίσης, εάν το ζωάκι σας ανήκει στις ευάλωτες ομάδες, μπορείτε να προγραμματίσετε μία γαστροπηξία. Το νοσοκομείο μας ειδικεύεται τόσο στις προληπτικές γαστροπηξίες, όσο και σε οξείες καταστάσεις ζώων που έχουν προσέλθει με συστροφή στομάχου.

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με την υγεία & τη φροντίδα του αγαπημένου σας φίλου!

Τηλέφωνο: 210 66 40 552 – 3 | Email: [email protected]

Archives
Μετάβαση στο περιεχόμενο