Τι πραγματικά σκέφτονται οι γάτες για τις αγκαλιές; Τις απολαμβάνουν ή απλά τις ανέχονται;

post15 blog

Σίγουρα οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν γάτα, ανυπομονούν να επιστρέψουν σπίτι τους και να πάρουν τη γατούλα τους μια μεγάλη αγκαλιά. Τι αισθάνονται όμως οι γάτες; Αγαπούν τις αγκαλιές το ίδιο με εμάς;

Κάποιες τις μισούν, άλλες τις ανέχονται, ενώ άλλες τις αγαπούν. Οι γάτες δεν αντιμετωπίζουν τις αγκαλιές με τον ίδιο τρόπο. Οι γάτες είναι αξιαγάπητα και άκρως συναρπαστικά πλάσματα, γι’ αυτό και η αντίδρασή τους είναι τελείως διαφορετική σε καταστάσεις, οι οποίες στους ανθρώπους ή και τους σκύλους μοιάζουν φυσιολογικές. Οι αγκαλιές λοιπόν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία «καταστάσεων».

Οι άνθρωποι έχουν μάθει να δείχνουν την αγάπη τους με αγκαλιές και φιλιά. Μπορεί αυτές οι εκδηλώσεις αγάπης να είναι καλοδεχούμενες στους σκύλους. Οι γάτες όμως αποτελούν ένα τελείως ξεχωριστό κεφάλαιο.

Πώς νιώθουν πραγματικά οι γάτες για τις αγκαλιές;

Σύμφωνα με μελέτες, οι περισσότερες γάτες δεν απολαμβάνουν τις αγκαλιές. Οι γάτες είναι πλάσματα ανεξάρτητα που έχουν ανάγκη να ελέγχουν τον χώρο γύρω τους. Όταν περιορίζονται ή παραβιάζονται τα προσωπικά τους όρια δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστο για αυτές. Από την άλλη, κάθε γάτα έχει τον δικό της χαρακτήρα. Είναι αλήθεια πως υπάρχουν γάτες που αφήνουν τους ιδιοκτήτες τους να τις πάρουν αγκαλιά. Κάποιες το ανέχονται, ενώ κάποιες μάλιστα το αποζητούν.

Ορισμένες ράτσες γάτας απολαμβάνουν τις αγκαλιές περισσότερο από άλλες. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν: η Σκωτσέζικη γάτα Φολντ (Scottish Fold), η γάτα Ράγκντολ (Ragdoll ) και η γάτα Σφιγξ (Sphynx). Ακόμα όμως και σε αυτές τις ράτσες υπάρχουν προφανώς εξαιρέσεις.

Τι πρέπει να κάνω για να αρέσουν οι αγκαλιές στη γάτα μου;

Είναι δύσκολο να πει κανείς πως υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος για να διδάξει κάποιος μια γάτα, με σκοπό αυτή να απολαμβάνει τις αγκαλιές. Ίσως μία επιλογή θα ήταν η γάτα να συνηθίσει από νεαρή ηλικία σε αυτή την εκδήλωση αγάπης. Είναι πιθανό οι γάτες που λατρεύουν τις αγκαλιές, να βρίσκονταν συχνά στην αγκαλιά των ιδιοκτητών τους όταν αυτές ήταν μικρά γατάκια. Βέβαια, αυτό δεν είναι και απαράβατος κανόνας. Άλλωστε, όπως έχει ήδη αναφερθεί κάθε γάτα έχει τη δική της προσωπικότητα και προτιμήσεις.

Αυτό σημαίνει πως οι γάτες δεν αγαπούν τους ιδιοκτήτες τους;

Ακριβώς επειδή σε μια γάτα δεν αρέσουν οι αγκαλιές, αυτό δε σημαίνει ότι δεν αγαπάει τον ιδιοκτήτη της. Οι γάτες είναι πολύ έξυπνα ζώα, τα οποία μάλιστα δείχνουν μεγάλη ενσυναίσθηση και στοργή προς άλλα ζώα και ανθρώπους. Ακόμη και χωρίς αγκαλιές, οι γάτες μπορούν να δείξουν τη στοργή και την αγάπη τους με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

Πώς δείχνουν οι γάτες την αγάπη τους;

Οι γάτες συχνά δείχνουν στοργή με τρόπους που οι φροντιστές τους δεν αντιλαμβάνονται. Δεδομένου ότι οι γάτες εκφράζουν τη στοργή τους με τρόπους πολύ διαφορετικούς από τους ανθρώπους, αλλά και άλλα κατοικίδια, είναι λογικό να μην καταλαβαίνουμε συχνά αυτές τις πολύτιμες στιγμές.

Μία από τις πιο αξιαγάπητες συμπεριφορές των γατών είναι όταν ακουμπούν το κεφάλι τους στο δικό μας ή τρίβονται πάνω μας. Όχι μόνο είναι χαριτωμένο να το βλέπει κανείς, αλλά αποτελεί και ένα σίγουρο σημάδι ότι η γάτα μας μάς σε αγαπά και μας νοιάζεται. Στην πραγματικότητα, όταν ακουμπάει το κεφάλι της πάνω μας, αφήνει φερομόνες στο σώμα μας, έτσι ώστε να καταλάβουν οι υπόλοιπες γάτες όλοι ότι της ανήκουμε.

Το δάγκωμα αποτελεί και αυτό με τη σειρά του μία ένδειξη στοργής. Το δάγκωμα, αν και είναι γενικά κάτι που οι άνθρωποι συνδέουν με αρνητικά συναισθήματα, οι γάτες το αντιλαμβάνονται διαφορετικά. Όταν μια γάτα μάς δαγκώνει παιχνιδιάρικα, σημαίνει πως παίζει μαζί μας και μας αγαπά. Για να καταλάβετε καλύτερα αυτή την ενέργεια, σκεφτείτε τα μικρά γατάκια που όταν παίζουν μεταξύ τους επιτίθονται και «δαγκώνουν» το ένα το άλλο.

Το «ζύμωμα» και το γουργουρητό επίσης αποτελούν δύο από τους πιο χαρακτηριστικούς τρόπους που έχουν οι γάτες για να μας δείξουν πως μας αγαπάνε. Τέλος, εάν η γάτα σας σάς ακολουθεί παντού μέσα στο σπίτι, τότε να είστε βέβαιοι πως της έχετε κλέψει την καρδιά. Μια γάτα που απολαμβάνει την παρέα σας και νιώθει άνετα κοντά σας θα σας ακολουθήσει στο σπίτι και θα κολλήσει πάνω σας σαν κόλλα.

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με την υγεία & τη φροντίδα του αγαπημένου σας φίλου!

Τηλέφωνο: 210 66 40 552 – 3 | Email: [email protected]

Archives
Μετάβαση στο περιεχόμενο