Ο σκύλος μου γλύφει τα πόδια του. Να ανησυχήσω?

2867581

Έχετε παρατηρήσει ότι ο σκύλος σας γλύφει τα πόδια του περισσότερο από παλιά και έχει αλλάξει και η διάθεση του; Έχει έντονη φαγούρα που τον αποσπά από τις καθημερινές του δραστηριότητες και ξυπνάει στον ύπνο του; Ειδικότερα η φαγούρα στο σκύλο μπορεί να εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους όπως το γλύψιμο, το δάγκωμα , το μάσημα ακόμη και το τρίψιμο σε επιφάνειες. Πιο συγκεκριμένα για τα ποδαράκια του μπορεί να είναι ένδειξη ότι ο σκύλος σας είναι αλλεργικός, έχει δηλαδή ατοπική δερματίτιδα.

Η ατοπική δερματίτιδα είναι μία κνησμώδης αλλεργική δερματίτιδα με χαρακτηριστική κλινική εικόνα και ηλικία πρωτοεμφάνισης. Συνήθως αφορά σκύλους ηλικίας 6 μηνών έως 6 ετών. Στις φυλές με προδιάθεση εμφάνισης ανήκουν: terriers, retrievers, και βραχυκεφαλικές φυλές. Ωστόσο, σκύλος οποιαδήποτε φυλής μπορεί να έχει ατοπική δερματίτιδα.

Η πιο συνήθης κλινική εκδήλωση της ατοπικής δερματίτιδας περιλαμβάνει γενικευμένο κνησμό, ερύθημα, βλατίδες, φλύκταινες και εκδορές. Οι επιπλοκές από βακτήρια, μύκητες ή και από δερματοπάθειες που συνυπάρχουν ενδέχεται να περιπλέκουν την εικόνα.

Η αιτιοπαθογένεια είναι πολυπαραγοντική και ξεχωριστή για τον κάθε σκύλο. Έτσι και η θεραπευτική στρατηγική της είναι εξατομικευμένη για τον κάθε ασθενή. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για μία επίσκεψη στον κτηνίατρο για δερματολογικό έλεγχο, ή ιδανικά σε εξειδικευμένο κτηνίατρο Δερματολόγο, για τη διάγνωση, τον εντοπισμό δευτερογενών επιπλοκών και τη διαμόρφωση της θεραπευτικής στρατηγικής για τον έλεγχο της αλλεργικής αυτής δερματοπάθειας.

Μην ξεχνάτε πως ο έντονος κνησμός και η ενόχληση, μειώνουν την ποιότητα ζωής .

dog licking paws 1

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με την υγεία & τη φροντίδα του αγαπημένου σας φίλου!

Τηλέφωνο: 210 66 40 552 – 3 | Email: [email protected]

Αφήστε μια απάντηση

Archives
Μετάβαση στο περιεχόμενο