Οι ψύλλοι αποτελούν ίσως το πιο συχνό εξωπαράσιτο των ζώων συντροφιάς.

224900335 1423200124731136 7693854268619559212 n

Οι ψύλλοι είναι ένα από τα πια συχνά εξωπαράσιτα που προσβάλλουν τα κατοικίδια. Όλα τα ζώα συντροφιάς έρχονται αντιμέτωπα με αυτούς, τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους, και εμείς οι κηδεμόνες αναλαμβάνουμε το δύσκολο έργο της αντιμετώπισής τους.

Για να μπορέσουμε να απομακρύνουμε τον πληθυσμό των ψύλλων θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλα τα στάδια ζωής του: το αυγό, την προνύμφη, τη νύμφη (που είναι και το πιο ανθεκτικό στάδιο) και  τον ενήλικο ψύλλο.

Στην περίπτωση που το κατοικίδιο μας έχει έρθει σε επαφή με ψύλλους θα πρέπει να ακολουθήσει μπάνιο με χρήση κατάλληλου σαμπουάν, πολύ καλό και σχολαστικό χτένισμα, καθώς και εφαρμογή αντιψυλλικής αγωγής, τόσο στο ίδιο, όσο και σε όλα τα ζώα που ζουν μαζί του. Επίσης χρησιμοποιούμε σκούπα κενού αέρα κάθε μέρα για τουλάχιστον μία εβδομάδα μέχρι να απομακρυνθούν όλα τα στάδια του βιολογικού κύκλου.

225063315 577276643269057 2026087690944837074 n

Η καλύτερη μέθοδος πρόληψης είναι τα διάφορα σκευάσματα είτε σε μορφή  spot-on είτε μέσω του στόματος χορήγηση, καθώς και η χρήση εγκεκριμένων αντιπαρασιτικών κολλάρων. Στόχος των σκευασμάτων είναι η θανάτωση των ενήλικων ψύλλων και η πρόληψη επαναμόλυνσης. Το κατάλληλο άτομο για να μας συμβουλέψει για το σκεύασμα που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε, βάσει του είδους και των αναγκών του δικού μας ζώου, είναι ο κτηνίατρος μας.

Σε ζώα με ατοπικές δερματίτιδες η εφαρμογή εξω-αντιπαρασιτικής αγωγής είναι απαραίτητη όλο το χρόνο, έτσι ώστε σε συνδυασμό με την κατάλληλη τροφή και την υγιεινή του να μην υποτροπιάζουν οι ερεθισμοί και τα δερματικά του προβλήματα.

Οι ψύλλοι μπορούν να προκαλέσουν αναιμία (σε πολύ νεαρά κουτάβια η γατάκια, σε μικρόσωμα ζώα ή σε μεγάλο πληθυσμό μόλυνσης από ψύλλους), να μεταδώσουν λοιμώδη νοσήματα (πχ Dipylidium caninum) καθώς και να προκαλέσουν ερεθιστική δερματίτιδα από νύγματα.

Γι’ αυτό, σε συνεργασία με τον κτηνίατρο μας μπορούμε να κρατήσουμε το ζώο μας ασφαλές, μακριά από αυτά τα ενοχλητικά παράσιτα και να σταματήσουμε τις μολύνσεις από ψύλλους, πριν αυτές αποτελέσουν σημαντικό πρόβλημα για το κατοικίδιο μας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Archives
Μετάβαση στο περιεχόμενο